Harminc múltam

egy koraharmincas nő mindennapjai

Mire jó a színtanácsadás, és mi az az évszakelmélet?

2019. január 13. 14:12 - juditvagyok

Te tudod, hogy neked milyen szín áll jól? Nekem például az áfonya, a sötét rózsa, a fehér. Egy csomó más nagyon vagány szín mellett. Ehhez képest tudod, milyen színű ruháim vannak? Fekete. Persze a fekete is jól áll – mint tegnap kiderült, úgyhogy annyira nem nyúltam mellé eddig se, de ezután sokkal bátrabban és magabiztosabban fogom a színeket használni. Mert a színek nagyon menő dolgok.

Még születésnapomra kaptam húgomtól egy nagyon vagány és nagyon csajos ajándékot: kétszemélyes színtanácsadást Szlamizita sminkmesternél. Zita egy háromórás interaktív foglalkozást tartott nekünk, aminek minden percét élveztem. Igazi csajos, mégis intellektuális program volt, ahol felidéződtek bennem még a középiskolás nagyon szuper rajzóráim színtanos részei is („mutass egy feketét, mindig tudok nála feketébbet mutatni neked”). Azzal kezdtünk, hogy ki kellett választani 9+1 színt egy csomó papír közül, ami kedves számunkra. Aztán megismerkedtünk a színelmélettel, színkörrel, különbséget tettünk hideg és meleg, élénk és tompa, világos és sötét színek között. Beszéltünk pár szór az évszakelméletről, de erre később, a gyakorlati résznél tértünk vissza igazán, amikor kiderült, melyikünk milyen évszaktípushoz tartozik. Mindezekhez egy szuper kis munkafüzet volt a segítségünkre, ami már csak külön azért is tetszett, mert a húgom csinálta a grafikáját. Ez volt az elméleti alapozás, ezt követte egy isteni marcipános kávé, aztán belevágtunk a gyakorlatba.

Zitánál számtalan szép színes kendő volt, és a korábban tanultak no meg érzés alapján három kupacba kellett őket válogatnunk: hideg, meleg és univerzális színek. Voltak egész könnyű színek, de a zöldnek és a lilás-rózsaszíneknek voltak olyan árnyalatai, amikben nem értettünk egyet, de végül sikerült a jó kupacba tennünk mindet. És ezután következett a legizgalmasabb rész: leültünk egy tükör elé, és az összes kendőt magunk elé terítettük és megállapítottuk, mely színek állnak jól nekünk, és hogy ezek alapján milyen szabályszerűségeket lehet felállítani – amiből kiderül, melyik évszaktípushoz tartozunk. Hogy miért jó mindezt tudni? Az embernek van ugyan színpreferenciája, és idővel sokszor már kitapossa magának a jól bevált színeket, kényelmesen komfortosan érzi magát bennük és a környezetükben, de lehet mindig jobb és tökéletesebb, harmonikusabb ez az összhatás. Senkinek sem mindegy, mivel veszi magát körbe, sem az, milyen ruhába bújik reggel. Mióta itthon vagyok, külön megfigyeltem, mekkora értéke van, ha elmegyek itthonról és „kiöltözhetek” kicsit, nem a kopott itthoni ruhában lenni már önmagában nagy élmény, de ha belenézek a tükörbe és egy magabiztosabb én néz vissza rám, az mindig jó lendületet ad.

Szóval vettük a kendőket és nagyon hamar kiderült, hogy nincs meleg szín, ami jól állna nekem. Se egy narancs, se egy barna nem állt jól, a zöldek se voltak igazán jók. A sárgának és a kéknek meg a pirosnak az univerzális árnyalatai viszont meglepően jól álltak, ami azért furcsa, mert ilyen színű dolgaim szinte egyáltalán nincsenek. Jól álltak viszont a hideg színek, a nagy kontrasztok, az életteli, sötét, mély árnyalatok – amikhez egyébként is vonzódom. Jól esett ez a megerősítés, mert egy sötét rózsát az ember nem biztos hogy olyan bátran vesz fel, ha nem tudja biztosra, jó választás-e. A fuksziáról és a pinkről nem is beszélve. De nincs mese, ezek bizony az én színeim, a foglalkozás végére egész meg is szerettem őket. Mint kiderült, hideg tél típus vagyok, „sikkes és élénk”. Még mikor készültem a színtanácsadásra, a férjem csak rám nézett, és annyit mondott: pasztell, ehhez képest az élénk, telített, sötét, hideg színek állnak jól. Ennyit a férfiakról. 

Jót tett ez a délután a nőiességem megélésének, külön jól esett, hogy fesztelen hangulatban telt az egész. Nem esett nehezemre egy tükörben nézni magam hosszú perceken keresztül és azon gondolkozni, jól áll-e egy szín, sőt kifejezetten jól esett. Jól esett kicsit nem anyukának lenni, hanem testvérnek és felnőtt nőnek, még akkor is, ha a végén már nagyon hiányzott a fiam.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom Zitát, nemcsak mint színtanácsadót de mint sminkest is, a munkái hihetetlen harmóniáról tanúskodnak. Tanácsadóként pedig igazán profi, jó hangulatú és érdekes délutánt varázsolt nekünk, igazi nőies, 33. születésnapra való ajándék volt ez.

img_20190112_131310199.jpg

img_20190112_143543014.jpg

img_20190112_145202545.jpg

img_20190112_152344185.jpg

img_20190113_134149503.jpg

img_20190113_134154086.jpg

img_20190113_134159706.jpg

img_20190113_134211174.jpg

komment
süti beállítások módosítása