Harminc múltam

egy koraharmincas nő mindennapjai

Könyvet a fa alá!

2018. november 25. 16:23 - juditvagyok

Murakami Haruki: Különös könyvtár

 

A fölszöveg nem sokat mond, esetleg annak, aki már olvasta Murakami Haruki többi könyvét: A birkakergető nagy kalandból és a Tánc, tánc, táncól ismerős a Birkaember figurája. Rajta kívül a nála szokásos magányos fiút ígér és egy titokzatos szép lányt. Hosszúságra nem túl nagy, 120 oldal, és tele van illusztrációval Chip Kiddtől. A könyvtár hátborzongató,  képzeletbeli – én már nagyon kíváncsi vagyok rá, ha hozza a szokásos Murakami-hangulatot, akkor nagyon kevesellni fogom a 120 oldalt, aminek ráadásul egy nagy része nem is betűkincs, hanem illusztárció. Én ezt kértem karácsonyra.

Kinek: barátnak, barátnőnek, férjenk, feleségnek, minden Murakami-rajongónak

4939034_5.jpg

 

 

Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Se a Sapiens, de a Homo Deust nem olvastam, de a leírások és ajánlások alapján érdekes olvasmányoknak tűnnek.

Hogy mit ígér a leírás? „Lényegtelen információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom. Vajon értjük még egyáltalán a világot, amelyet alkottunk? Tudjuk, mi történik körülöttünk, melyek a jelen legnagyobb kihívásai és döntései? Tudjuk, hogy mire tanítsuk a gyerekeinket?
Ez a könyv nem történelmi narratívának, hanem válogatott leckék gyűjteményének készült. Ám ezek a leckék sem szolgálnak egyszerű válaszokkal. Céljuk, hogy további gondolkodásra késztessenek, és segítsenek az olvasónak részt venni korunk fontos párbeszédeiben. (…) Ebben a könyvben a jelenre és az emberi társadalmak közvetlen jövőjére koncentrál. Megvizsgálja a világ társadalmait leginkább formáló, és a bolygónk jövőjét legnagyobb valószínűséggel befolyásoló erőket. 
Egyes részek a technológiára, mások a politikára, a vallásra vagy a művészetre összpontosítanak. Bizonyos fejezetek az emberi bölcsességet ünneplik, mások az emberi ostobaság sorsdöntő szerepét helyezik előtérbe. Mindezen témákon azonban ugyanaz az egy kérdés ível át: mi történik ma a világban, és mi ezeknek az eseményeknek a mélyebb értelme?”

Szerintem szép ajándék, az a fajta, amit az ember szívesen kölcsönkér, már ha a tulajdonosa olyan fajta, aki szívesen kölcsönad könyvet.

Kinek? Apunak, nagypapának, férjnek, barátnőnek, bárkinek, aki szokott híreket olvasni

 4810326_5.jpg

 

 

Sam Taplin: Hova bújtál, kisróka?

 

Nem maradhatnak ki a gyerekkönyvek sem. Ez egy kedves kis lapozó, csodálatos grafikával és montázstechnikával. Minden oldalpár ki van lyukasztva, és a résen a kisróka egy-egy részletét vélhetjük felfedezni, de lapozás után mindig kiderül, hogy az nem is a kisróka volt. Természetesen a könyv végére előbújuk a kisróka, nem kell izgulnunk:

Kinek? 0,5-2 éves gyerekeknek

4355942_5.jpg

 

Jonathan Franzen: Javítások

Mivel ez az egyik kedvenc könyvem, és habár nem újdonság, de mindenképp rajta a helye ez karácsonyi könyvlistán. Franzen nagyregénye csodálatosan mutatja be a 20. századot egy család történetén keresztül, ahol mindenkiről kiderül, bizony „csak” emberből van, aki hibázik, rosszul dönt, egyszóval: él. „ az amerikai módra szétszóródott, diszfunkcionális Lambert család regénye, amelynek tagjai különféle életstratégiákkal kísérleteznek és élethazugságokkal küszködnek; különféle módszerekkel próbálkoznak életük - és úgy általában a dolgok - megjavítására. A regény egyik középponti szála Enid Lambert küzdelme, hogy - csellel, könyörgéssel vagy zsarolással - elérje, hogy a család még egyszer, utoljára összegyűljön a szülői házban karácsonyozni. Még egyszer, utoljára, mielőtt férje, a Parkinson-kóros Alfred elveszíti kommunikációképessége maradékát. A gyerekek - a nős férfiakhoz és feleségeikhez vonzódó sztárszakács Denise, az előítéletekkel és depresszióval küzdő családapa, Gary és a család fekete báránya, a reménybeli forgatókönyvíró Chip - különféle viszontagságok után végül meg is jelennek a közép-nyugati kisvárosban, St. Jude-ban, hogy a sok hazudozás és menekülés után immár összezárva, egymás szemének tükrében egy-egy pillanatra felvillantsák igazi arcukat.” Oké, ezt újra kell olvasnom, annyira jó.

 Kinek? MINDENKINEK, aki szeret belemerülni egy nagyregénybe, szereti, ha teljesen bevonzza egy világ

 859724_5.jpg

 

Mautner Zsófi: Egy év a konyhámban – Ezernyi öröm, száz éltre szóló recept

Mautner Zsófit évek óta követem, nagyon szeretem a receptjeit, az instagramját, a hangnemét. Begyűjtöttem az elmúlt évek Lidl-szakácskönyveit, ahol rendre csak az ő receptjeiből főzök, pedig nem direkt választok így, csak valahogy mindig úgy alakul, hogy azt kívánom meg, amit ő főz. Bocs, Széll Tamás! Szóval idén már nem a Lidl-lel dolgozott együtt, hanem újra saját szakácskönyvvel jelentkezett, aminek borítója és leírása szerint is ott lenne a helye a könyvespolcomon, ha már Zsófi nem főz nekem.

Kinek? Anyunak, apunak, feleségnek, nagymamának, mindenkinek, aki nyitott a kulináris örömökre

 

 4901300_5.jpg

Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Ez a könyv nem újdonság, de annál jobb. Főleg karácsonyra, az év végére. Nincs is jobb annál, mint januárban Berzsiánnal kezdeni az évet! Ha van, aki nem ismerné: "Berzsián, a jobbladaköltő utálja a rosszkedvet. Már-már olyan szomorú, mint egy elázott zászló, amikor ráébred, hogy a borvizező emberiség miatt rosszkedvű. Nosza, meg is szakítja a kapcsolatot az emberekkel: leszereli a csengőjét, és biztos helyre rejti. Így csöngessen be hozzá, aki tud! Még szerencse, hogy a barátai nem hagyják cserben. Sróf mester, Violin és Zsebenci Klopédia azonban növekvő aggodalommal figyeli Berzsián különös dühkitöréseit. Ráadásul egy Áttentő Redáz nevű sötét alak is felbukkan, aki valami Didekiről meg a gonosz kutyájáról terjeszt rémhíreket. Ajaj, mi lesz ebből?"

És én antikvár példányt ajánlanék, Réber László rajzával. Mindenképp.

Kinek? Kicsit nagyobbaknak, mint a kicsik és egészen nagyoknak is, bátran

0f6779934d41e3c7aceef5da2cf4448a_big.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása