Harminc múltam

egy koraharmincas nő mindennapjai

10 pro tipp a tökéletes babafotózáshoz

2018. július 29. 17:18 - juditvagyok

Ez egy vendégposzt, Tamás írta. Már egy ideje rágom a fülét, hogy szedje össze azokat a dolgokat, amikre a Tádé fotózása során rájött, mert - mondjuk én biztos elfogult vagyok - szerintem tök jó pillanatokat örökít meg, és mióta én is próbálok fotózgatni, látom, hogy ez nem is olyan könnyű. És hát mit ad isten, pont 10 pontba sikerült összeszednie. 

Íme.

Főleg elsőgyerekes szülők szembesülnek azzal, hogy jó fotót készíteni a babáról nehezebb, mint gondolnánk. Összegyűjtöttem nektek pár dolgot a témában, amire az elmúlt évben rájöttem.

1.) Keress szokatlan szögeket, ne csak magad elé tartsd a fényképezőt!

Jó ötletek: Fotózd le teljesen felülről, készíts fotókat a baba szemmagasságából (mintha egymagasak lennétek).

Rossz ötletek: az összes kép, ami úgy készül, hogy „jajj, de cuki” és ott, ahol áll, szemmagasságból, mindentől függetlenül megnyomja az exponálógombot.

7.jpg

8.jpg

 

2.)"Fill the frame"

Ez már a fotós szakma kifejezése. Azt jelenti, hogy a témád (a baba, és az, ami közvetlenül kapcsolódik ahhoz a képhez, amit készíteni akarsz) teljesen kitöltse a teljes képkockát.

Jó példa:

1_1.jpg

2_1.jpg

 

És itt egy tipikus rossz példa, ahol látszik, hogy a kép kétharmada, vagyis az alja és a teteje  feleslegesen szerepel a képen, ráadásul tele van zavaró tényezővel. (EZT TERMÉSZETESEN ÉN KÉSZÍTETTEM - Judit)

3_1.jpg

3.) Mosolyogjatok!

Nem mindig mosolyog minden baba, és ha épp így van, az azt is jelentheti, hogy nincs itt a fotózás ideje. Ki kell várni a megfelelő alkalmat a fotózáshoz, amikor benne vagytok a játékban, jók a fények (és az is előny, ha te sem a legszakadtabb ruhádban vagy). Ráadásul a babád rengeteg grimaszt tud csinálni, és valószínűleg több közeli rokon arcát megláthatod benne.

4.) Bátran szelfizzetek!

Fürdőszoba tükrében, víztócsában, az Ikea tükreiben (bár ott jellemzően nincs elég fény), liftben, közlekedési tükörben egyaránt. Ráadásul így nem kell megtanítani senkit, hogy hogyan kell használni a fél évszázados fényképezőgéped, és pont olyan lesz a szöge, amilyet kitaláltál!

5_1.jpg

6_1.jpg

 

Néha még be is állítom, hogy a képernyőt bárhol megérintve készüljön egy fotó, és odaadom a telefont a kisfiamnak, de még várat magára a tökéletes kép!

5.) Kapd el az akciót!

Az, hogy a babátok néz maga elé, egy bizonyos szint után nem érdekes, viszont az semmihez sem fogható, ha sikerül elkapnod, amint elégedetten mosolyog miután betömött a szájába egy nagy kanálnyi sárgarépa főzeléket, egy vadászpilóta módjára koncentrálva teszi meg az első lépéseit, esetleg a teraszon fürdőzve egyszerre többszáz vízcsepp lep el mindent, ahogy a vízbe csap. Ilyen még a babád megszeppent tekintete, amikor tényleg csak egy percre leszaladsz a postáshoz aláírni valamit, és mire visszaérsz, a babád lába előtt hever széttépve az elmúlt hónapok összes akciós újsága.


4_1.jpg

6.) Ne vakuzz!

Amikor nincs elég fény vaku nélküli fotózáshoz, ott nagy eséllyel nem is kell fotóznod, mert nem lesz jó kép, és a babák sem szeretik, ha rájuk villantanak.

7.) Ne csinálj direkt rossz képeket

A babádnak is van méltósága, ezért ne készíts róla (és főleg ne ossz meg) olyan képeket, ahol koszos, vagy sír. Egyesek szerint rögtön a születés után készült fotók kivételt képeznek ez alól.

8.) Igazolványkép készítése

Ez az egyik legnehezebb dolog, mert ahhoz, hogy az okmányiroda elfogadja, mind a két fülének rajta kell lennie a képen, a kamerába kell néznie és nem vigyoroghat. A legesélyesebb módszer rá az, hogy ültesd az anyukát egy fehér felület elé és a babát rakd a nyakába, így nem tud elmozdulni. Ez amúgy személyi igazolvány készítéshez szokott kelleni, például, ha külföldre (de még az EU-n belül) terveztek utazni.

9.) Készíts papírképet, de ne túl sokat

Általános elképzelésem, hogy a digitális fotóink valahogy el fog veszni, meg fog semmisülni az elkészülésüket követő 5-10 évben, ezért nagyon ajánlott készíteni papírképet a babánkról, és a hátuljára felírni, hogy mikor készült. De vigyázz a mennyiségre, ne ess át a ló túloldalára, mert egy bizonyos mennyiség után már sosem lesz erőd végignézni őket. Először furcsa lehet, de (leszámítva a fontosabb alkalmakat) havi kettő-három elég lehet, arról nem is beszélve, hogy így nagyobb értéke lesz egy-egy képnek.

10.) És a legfontosabb

Nem kell mindent lefotózni, sőt, inkább élvezd ki a babáddal átélt csodás pillanatokat!

 

Az itt közölt képek és szövegek a blog szerzőjének a kizárólagos tulajdonát képzik. Bárminemű írásbeli engedély nélküli felhasználása tilos.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása