Harminc múltam

egy koraharmincas nő mindennapjai

Itt a lecsó és a bográcsozás szezonja - Receptrovat: lecsós köles, ahogy apukám készíti

2019. június 10. 07:48 - juditvagyok

Vendégposzt következik! Apukám nagyon szeret és nagyon jól is főz bográcsban. Igazi, magyaros ízek, kis bögrácsos füsttel, parasztkaják, pásztorételek egyaránt játszanak. Ahogy az idő engedi, már megy is nálunk a bográcsozás. Tavaly vagy tavalyelőtt ettem először lecsós kölest, (ahogy apu mondaná: a régi magyarok ezt kásának hívnák), és azóta függője vagyok. Ha megyünk haza és jó az idő, majdnem mindig ezt kérek ebédre, de jó sokat, hogy tudjunk belőle elhozni is. Már tavaly nyáron rágtam apu fülét, hogy írja már le a receptet, persze többször elmondta, megmutatta, de az nem olyan. Ha az emebr ír, abból nem marad ki semmi. Fogadjátok szeretettel az én nyári kedvencem, a lecsós köles receptjét!

 

Lecsós köles

Személyenként (jó étkes embernek) 8-10 dkg füstölt szalonnát egyforma apró kockákra vágok (a szalonnát fél centis szeletekre, azokat fél centis csíkokra vágom, majd tovább aprózom kis kockákra), zsírjára lepirítom. A zsírból a pörcöt szűrőkanállal kiszedjem (de benne is maradhat), és akkor keverem hozzá, amikor kész az étel.1 fej hagymát (tojásnyit v. nagyobbat) apróra vágok, a szalonna zsírjában ledinsztelem. 2 db paprikát (az egyik lehet hegyes, erős, nagyobbacskát, a másik tv, lecsó, nem baj, ha már pirosodik, sőt), cm-es karikákra, csíkokra vágom, ráteszem a hagymára. 2 közepes inkább nagyobbacska paradicsomot felszeletelek, rádobom a félig megpuhult paprikára. Óvatosan sózzuk, hisz a szalonna sós, 8-10 karika kolbászt is hozzáadunk. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk kölesesnek, 5-10 dkg kölest hozzárakunk, amikor már szépen levet engedett. Addig főzzük, míg meg nem fő ízlés szerinti roppanósra vagy puhára a köles. Ez kb. 15-30 perc. Ha a levét elfőné, ami valószínű, alaplével, füstölt lével, paradicsomlével, sima vízzel pótoljuk. A kész étel kellemesen csípős, sűrű kása. Attól függően, hogy mennyi köles van benne, hívhatjuk köleses lecsónak vagy lecsós kölesnek.

Jótanács: Ha füstölt lét teszünk hozzá, vigyázzunk, ellenőrizzük a sósságát, paradicsomléhez használhatunk passatat, házi paradicsomlét, ha vízzel engedjük fel, tegyünk hozzá sűrített paradicsomot ízlés szerint. A friss paradicsom helyettesíthető hámozott konzerv paradicsommal. Soknak tűnik a szalonna, de nem mellőzhető, mert ha kevés a zsiradék, nagyon könnyen leragad. A füstölt szalonna bőre jó ízt ad neki, nyugodtan főzzük bele! Olajjal, plána olivával meg ne próbáljátok!

Elkészítési idő: másfél-két óra hossza, leghosszabb az előkészítés (szalonna felkockázása).

Kiváló egytálétel, ajánlatos faparázson, bográcsban elkészíteni, egészen más ízű, csúszik rá a sör, bor egyaránt. Ha marad belőle(?!), lefagyasztható.

r0007969.JPG

r0007971.JPG

r0007975.JPG

r0007980.JPG

r0007981.JPG

r0007982.JPG

r0007983.JPG

r0007984.JPG